Sommar eller vinterdäck - vad gäller?

directions_car 2019-05-28 15:58

Sommar eller vinterdäck - vad gäller?

Lagen säger att alla bilar ska ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, när vinterväglag råder. Vinterväglag börjar vid + 5 grader och gummiblandningen i vinterdäcken är anpassad efter temperaturen medans sommardäcken blir för hårda när det är kallt.  Dubbdäck är tillåtet att köra på från den 1 oktober till och med den 15 april. 

Vid vinterväglag skall mönsterdjupet vara minst 3mm på däck till personbil, men för goda vinteregenskaper bör mönsterdjupet inte vara mindre än 4,5-5mm.
Ett dubbat däck får ha max 50 dubb/rullomkretsmeter. 

Både friktionsdäck och dubbade  däck mår bra av att köras in några mil på barmark efter sommarhalvårets lagring så vänta inte för länge med att skifta däck.

Till skillnad från vinterdäck så finns det ingen lag om sommardäck. Tänk dock på att vinterdäck som består av en mjukare gummiblandning har ett sämre grepp och slits extra mycket när temperaturen stiger, varför det kan vara bra att byta innan det blir för varmt. 

Mönsterdjupet på sommardäcken måste vara 1,6 mm, men rekommenderat mönsterdjup är minst 3 mm även sommartid. 

Nya däck skall vara E- eller e-märkta och ha en belastningsförmåga som motsvarar bilens högsta tillåtna axelbelastning. Sommardäck till bilar från 1 jan 1996 eller senare ska ha en hastighetsklassning på däcken som klarar bilens maxhastighet. På äldre personbilar kräver lagen hastighetsklass S, vilket motsvarar 180km/tim. 

Att byta till alternativa däck- och fälgdimensioner utan att bilen behöver registrerings-besiktigas är okej, så länge som däcket och fälgen får plats och täcks av stänkskärmen. Hastighetsmätaren måste även visar korrekt hastighet och bilens ursprungliga egenskaper ska inte påverkas negativt.